Boekbinden: de basics


Vandaag ga ik het hebben over boekbinden! En neen, het is niet ouderwets en wordt niet allemaal machinaal gedaan. Het is zelfs heel eenvoudig om zelf je eigen boekjes te maken! En dat ga ik allemaal uitleggen aan jullie, dus dit is ook ineens het eerste artikeltje van een hele reeks. Er zijn verschillende soorten bindingen: de eenvoudige, koptische, japanse, lijmen... En verschillende materialen en papieren dat je kan gebruiken. Lijntjes voor een notitieboekje, blanco voor een schetsboekje, of je boekje volledig zelf maken op de computer en zelf printen.

Nu ga ik starten met een van de gemakkelijkste, of in het engels de 'simple bookbinding'. 


Benodigdheden


Het standaard boekbinders materiaal namelijk: 
-een vouwbeen, hiermee ga je over het papier om het mooi glad te strijken, veel handiger dan je nagels of vingers te gebruiken
- boekbindersnaald, deze naald heeft een heel scherpe punt maar is toch redelijk dik en stevig
- draad om te naaien, kan ook echte boekbinddraad zijn of linnen draad dat iets steviger is, maar gewone borduurgaren werken ook perfect
- boekbinderspriem, om gaatjes te prikken in je papier
- breekmes, potlood, snijmat en metalen lat


Werkwijze


Ik heb gekozen om een schetsboekje te maken met allemaal restjes papier, recycleren enzo. Dat vind ik vaak nog het leukste voor kleine krabbeltjes, verschillende soorten papier, heel dik, heel dun, verschillende kleuren, lijntjes, ruitjes,...


Dus neem al het papier dat je wil gebruiken en zorg er voor dat je papier een beetje groter is dan het boekje dat je wil je maken. Vouw alle papieren in twee, het maakt niet uit als het niet allemaal even recht is.


Op de vouwlijn maak je gaatjes met de boekbinderspriem. Blijf telkens 2 cm van de boven en onderkant, en dan om de paar centimeter een gaatje, zodat je in totaal 5 gaatjes hebt. 3 of 7 kan natuurlijk ook, het moet gewoon een oneven aantal zijn. Bij een dun boekje kan je door alle papieren tegelijkertijd een gaatje maken, of als het wat dikker is, best elk blad apart. En leg alle papieren weer mooi op elkaar. Zet er kleine klemmetjes op zodat je boekje mooi samen blijft. 


Nu kunnen we naaien, begin aan de binnenkant van het boekje, door het middelste gaatje steek je je naald naar de buitenzijde. En zo ga je telkens van buiten naar binnen en binnen naar buiten door telkens het volgende gaatje. Kijk gewoon naar de tekening want dit is zo moeilijk om uit te leggen.
Op het einde zit de draad weer aan de binnenzijde, daar maak je een knoopje met het begin van de draad.


Snij langs de drie kanten een stuk papier eraf met een scherp breekmes en lat, dit zorgt er voor dat het er veel netter uitziet. 

VoilĂ  hiermee kan je echt van elk papier, snel en eenvoudig een boekje maken! En het ziet er ook nog eens veel beter uit dan die afgrijselijke nietjes die nog altijd te vaak worden gebruikt.


2 opmerkingen: